‘Harry de Strandloper’

Autshumao, beter bekend als ‘Harry de Strandloper’, was een Khoikhoi-man die als bemiddelaar veel heeft betekend voor de Hollandse kolonisten. ‘Strandlopers’ was een benaming die de kolonisten bedacht hadden voor de inheemse bevolking die aan de kust van de Kaap leefden van vissen en verzamelen. Harry’s precieze geboortedag is onbekend maar het is waarschijnlijk dat hij ergens tussen 1625 en 1665 geleefd heeft.


Autshumao kreeg als een van de weinige Khoikhoi in deze tijd de kans om met een Engels schip mee te varen naar Bantam in Java. Tijdens deze reis leerde hij een beetje Engels en Nederlands waardoor hij bij zijn terugkomst aan het werk kon als tolk.


Harry begon een handeltje in vee met de VOC in ruil voor alcohol en tabak. Toen het effect van de alcohol echter snel bleek uitgewerkt vonden hij en zijn stam dat ze waren bedrogen door de buitenlanders. Uit wraak bestalen ze de kolonisten die de stam voor straf naar Robbeneiland verbande. Hiermee is Harry de eerste gevangene van Robbeneiland. Het eiland aan de kust van Kaapstad zou later tijdens het apartheidsregime gebruikt worden als gevangenis voor politieke gevangenen zoals Nelson Mandela. Harry wist met een bootje te ontsnappen van het eiland.

Bronnen en verder lezen

...

Meer over dit onderwerp

...

X
Loading